ARTYKUŁY - VARIA


OCENA mocne: 6, słabe: 0
zobacz komentarze

Football Manager 2022. Co nowego - recenzja.

09-11-2021, 16:56, Unikalnych wejść: 2501 , autor: Mahdi
ARTYKUŁY
VARIA

Wszyscy ci, którzy lubią zmiany i nowinki wszelakie, poczują się dość zawiedzeni. Nie oznacza to jednak, że Football Manager stoi w miejscu! Znów poprawiono bowiem silnik meczowy, będzie mniej „ślizgania“, a więcej efektownych zwodów i realistycznego poruszania się po boisku. Czy to naprawdę mało? Oceńcie sami!


NAJLEPSZY LOGOPACK (67 000 herbów)

HERB CZERWONYCH DIABŁÓW Z MANCHESTERU

NAJLEPSZY FACEPACK (166 277 zawodników i trenerów)

JUVENTUS > ZEBRE, SZARAKI, NAZWY KLUBÓW
(to jest info przygotowane przed poprzednią edycją gry, jednak śmiało mo
żna korzystać także teraz - nic się nie zmieniło)


Bodaj najważniejsza tegoroczna zmiana, to wprowadzenie Data Hub (Centrum Danych) gdzie będziemy mieli rozebraną na czynniki pierwsze statystyczną stronę rozegranych spotkań. Miłośnicy cyferek będą mieli na czym zawiesić oko!


Z innych nowinek warto wspomnieć o rozbudowanej formule śledzenia ostatniego dnia okna transferowego (przyda się, jeżeli ktoś kocha tego rodzaju emocje...) a także o rozbudowanej interakcji menedżera ze swoim sztabem.


Szeroko reklamowana jest również nowa rola taktyczna ostatniego obrońcy: wide centre-back (szeroko grający [boczny] środkowy obrońca).


Football Manager 2022 zawiera również wiele nowych detali, które zauważymy w trakcie rozgrywki. Przykładem może być stosowanie modnego w ostatnich latach gegenpressingu. Teraz będziemy musieli bardziej uważać z tego typu podejściem - zawodnicy szybciej będą się męczyć (tym samym zostaną narażeni na urazy) oraz popełniać będą więcej błędów. Może więc trzeba będzie zmieniać podejście w trakcie gry, aby nie „zajechać“ drużyny?

Wprowadzono również (podobno, bo na razie nikt tego jeszcze nie jest w stanie udowodnić) dynamiczny Youth Rating. Dla osób, które nie bardzo wiedzą, co to jest, kilka słów wyjaśnienia. Otóż każdy kraj ma określony poziom „produkowanych“ juniorów. Przykładowo - Anglia: 120, Brazylia: 163, Polska: 94, a San Marino: 29. Do tej pory były to wartości stałe, teraz mają wzrastać wraz z osiągnięciami... i właśnie: czyimi? Klubów czy federacji? Tego nie wie nikt! Dla mnie wzrost youth ratingu tylko dlatego, że sukcesy odnosi klub (napakowany zapewne cudzoziemcami) jest kompletnie bez sensu. Przecież (teoretycznie) ktoś może zagrać na dodatku z ligą San Marino, zacząć odnosić sukcesy w pucharach i co? Oznacza to, że nagle San Marino będzie produkować takich zawodników jak Anglia? Hmmm... Tak się przecież składa, że od dziesiątek lat te same nacje produkują genialnych piłkarzy. A tylko od czasu do czasu pojawia się jakiś wybitny talent spoza grona niezmiennych potęg.

Reasumując - polecam zasiąść do gry tak w okolicach zimowej łatki (czyli za około za trzy miesiące), kiedy rozpoczniemy eliminacje tradycyjnych Mistrzostw Polski Wirtualnych Menedżerów (Rozgrywka Mistrzów). Na razie pełną parą trwa zgłaszanie bugów, których - tradycyjnie - są setki. Można je raportować klikając w poniższy baner:

 

W oczekiwaniu na pełną grywalność Football Managera 2022, polecamy nasz ekskluzywny dodatek do Football Managera 2021:


Autor: Mahdi
Redaktor Naczelny, Wicemistrz Polski FM 2015, Mistrz Polski FM 2017, FM 2019, FM 2020 i FM2021, 3. miejsce w Polsce FM 2018, Typer Sezonu 2020/21 - 2. miejsce, Typer Sezonu 2021/22 - 3. miejsce, Pierwszy Kreator Gwiazd, Menedżer Miesiąca

KOMENTARZE

Matik


Komentarzy: 38

Grupa: Wirtualny Menedżer

Ranga: Uzdolniony Praktyk

Dołączył: 2020-08-30

Poziom ostrzeżeń: 0

10-11-2021, 09:38 , ocenił powyższy materiał: mocne - Podoba mi się

Jeżeli to będzie zależało od wyników repry to sens jest.

DanielW


Komentarzy: 387

Grupa: Wirtualny Menedżer

Ranga: Uzdolniony Praktyk

Dołączył: 2017-09-21

Poziom ostrzeżeń: 0

10-11-2021, 09:56 , ocenił powyższy materiał: mocne - Doceniam to, co robisz

Dla mnie to porażka, że przez rok z nowych rzeczy zdołano praktycznie zrobić tylko rolę tego środkowego obrońcy. Bo kogo tak naprawdę obchodzi jakieś centrum danych? Zamiast postawić na grywalność, zmianę tych nudnych i wciąż tych samych konferencji to tak naprawdę sprzedają tylko odgrzewanego kotleta.

Macca


Komentarzy: 150

Grupa: Wirtualny Menedżer

Ranga: Uzdolniony Praktyk

Dołączył: 2019-01-12

Poziom ostrzeżeń: 0

10-11-2021, 10:22 , ocenił powyższy materiał: mocne - Gdyby tego nie było, strona stałaby się uboższa

Przeglądalem na forum SI listy zgłaszanych bugów i powiem tak: to jest bezczelność. Każą sobie płacić za niedorobiony produkt, co nie jest wart nawet 10 PLN. Skupiają się na jakichś gównach typu centrum danych, a okazuje się że jak ktoś doprowadzi zespół w 5 sezonie do finału Puchru Anglii to musi grać juniorami, bo wszyscy poważni zawodnicy są na kadrze. To jest niepoważne traktowanie gracza, bo jak ja zacząlem w Anglii to już teraz wiem, że jest to spie..dolone.



Dlaczego sprzedaje się grę która jest niedopracowana????? Dlaczego trzeba czekać 3 miesiące, żeby poprawili błędy, które powinni zlikwidować w fazie testowania?????

Pinatbater


Komentarzy: 4

Grupa: Wirtualny Menedżer

Ranga: Uzdolniony Praktyk

Dołączył: 2021-06-30

Poziom ostrzeżeń: 0

10-11-2021, 10:49 , ocenił powyższy materiał: mocne - Obecny

To jest przerażajace. Od wczoraj zgłoszono ponad 350 bugów w samych tylko LIGACH, 200 innych i w becie ponad 3200. TO NIE JEST NORMALNE i może mi @Mahdi wyjaśnisz dlaczego tak się dzieje i gdzie mogę się starać o zwrot pieniędzy? Reklamujesz trefny produkt i powinieneś wziąć za to też część odpowiedzialności.

vicomino


Komentarzy: 214

Grupa: Wirtualny Menedżer

Ranga: Uzdolniony Praktyk

Dołączył: 2021-01-21

Poziom ostrzeżeń: 0

10-11-2021, 12:12 , ocenił powyższy materiał: mocne - Podoba mi się

Dlatego ja kupuje FM-a co dwa lata i to najwcześniej w styczniu jak wszystko (prawie) jest już poprawione i można spokojnie pograć i nie irytować się co chwile.

Zastanawia mnie jedno, czemu w kolejnych wersjach pojawiają się dwa irytujące, drobne błędy których wyeliminowanie nie powinno być skomplikowane. Bramkarze dostają noty z dupy, z kolei po paru, parunastu sezonach grania nie mamy już praktycznie zawodników którzy potrafią wykonywać stałych fragmentów gry.

Oczywiście błędów jest więcej ale jakoś te dwa drażnią mnie szczególnie...

Mahdi
Redaktor Naczelny, Wicemistrz Polski FM 2015, Mistrz Polski FM 2017, FM 2019, FM 2020 i FM2021, 3. miejsce w Polsce FM 2018, Typer Sezonu 2020/21 - 2. miejsce, Typer Sezonu 2021/22 - 3. miejsce, Pierwszy Kreator Gwiazd, Menedżer Miesiąca


Komentarzy: 9996

Grupa: Root Admin

Ranga: Ojciec Założyciel

Ranga sponsorska: Sponsor

Dołączył: 2015-03-20

Poziom ostrzeżeń: 0

10-11-2021, 12:48

Pinatbater, dnia 10-11-2021, 10:49, napisał(a):
To jest przerażajace. Od wczoraj zgłoszono ponad 350 bugów w samych tylko LIGACH, 200 innych i w becie ponad 3200. TO NIE JEST NORMALNE i może mi @Mahdi wyjaśnisz dlaczego tak się dzieje i gdzie mogę się starać o zwrot pieniędzy? Reklamujesz trefny produkt i powinieneś wziąć za to też część odpowiedzialności.


Chyba przesadzasz? Jaką ja mogę wziąć "odpowiedzialność" za grę na powstawanie której nie mam wpływu?! Co do "reklamowania" - nie reklamuję jej, tylko recenzuję i wyraźnie napisałem, że NIE POLECAM obecnie jej zakupu (jak zresztą czynię każdego roku). W FM-a należy grać dopiero po zimowej łacie, wcześniej nie ma sensu, jak nie chcecie natrafić na takie kwiatki, o jakich pisał wyżej Macca.
O zwrot pieniędzy staraj się w sklepie. Nie wiem, jakie prawo obowiązuje w Polsce, natomiast w Anglii mogę każdy produkt tego typu zwrócić bez wyjaśnienia do 2 tygodni po zakupie i muszą mi zwrócić kasę.

Peter
Strażnik Galaktyki


Komentarzy: 1284

Grupa: Root Admin

Ranga: Uzdolniony Praktyk

Ranga sponsorska: Sponsor

Dołączył: 2017-08-15

Poziom ostrzeżeń: 0

10-11-2021, 13:52 , ocenił powyższy materiał: mocne - Podoba mi się

Błędy były zawsze i będą. Dlatego @Mahdi wyraźnie pisze, że grę warto kupować i w nią grać dopiero po kilku miesiącach od premiery. A niektórzy nie czytają i jeszcze mają dziwne pretensje, jakby to on był odpowiedzialny za zabugowanie gry.
Obecnie online: brak użytkowników online
Copyright © 2015-22 by Łukasz Czyżycki